fbpx
Mi-Sanggul Goreng

Mi-Sanggul Goreng dgn Makanan Laut Pedas

Ramuan

• 1 paket (200g) EKA FATIMA MI SANGGUL, direbus dalam air didih sehingga al dente, toskan
• 2 sudu besar minyak
• 1 sudu besar bawang putih dicincang
• 1 bawang merah dimayang
• 12 udang sederhana saiz
• 150g sotong, bersihkan, dipotong jadi bentuk bulatan
• 200ml sup ayam
• 50g kucai
• 100g taugeh

Sos perasa (dikacaukan):

• 1 sudu besar cili boh
• 2 sudu besar sos cili
• 1 sudu besar sos tiram
• 1 sudu besar kicap manis
Garam dan lada secukup rasa

Hiasan:
• Cili merah, dihiris nipis

Cara Memasak

  1. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan bawang merah sehingga wangi.
  2. Masukkan sos perasa dan kacaukan.
  3. Tambah udang dan sotong. Kacau sehingga setengah masak.
  4. Masukkan EKA FATIMA MI SANGGUL dan kacau sehingga rata.
  5. Tambah sup ayam, terus goreng sehingga rata.
  6. Masukkan kuchai, taugeh, kacau rata dan goreng sehingga masak.
  7. Hiaskan dengan cili merah, bawang merah goreng kemudian hidangkan.

(2-3 hidangan)


© Copyright 2020 EKA FOODSTUFF SDN BHD
• All Right Reserved

X

Right Click

No right click